Luxor


In de tijd van het Oude Egypte werden vele feesten in Thebes gevierd. De tempel van Luxor was daarbij het centrum van het belangrijkste festival, namelijk het feest van Opet. Grotendeels gebouwd door Amenhotep III en Ramses II was de tempel de meest geschikte plaats voor de rituelen die tijdens het festival werden uitgevoerd.
Als voormalige centrum van de oude wereld is Luxor de belangrijkste bestemming voor elke reiziger die geinteresseerd is in oude Egyptische geschiedenis. Dit openluchtmuseum heeft de grootste verzameling van historische monumenten in Egypte. Deze monumenten liggen verspreid over de stad Luxor aan de oostkant van de Nijl, de stad Karnak ten noorden van Luxor, en Thebes aan de westkant van de Nijl.

Luxor tempel
De tempel van Luxor


Het deel van Luxor van Boven Egypte, Thebes, was tijdens de Midden en Nieuwe Koninkrijken de hoofdstad van Egypte. Tegenwoordig is het beroemd om zijn tempels. Naast Cairo heeft Luxor de meest indrukwekkende monumenten uit de tijd van de Farao's. De Vallei van de Koningen (Valley of the Kings), Thebes en Karnak liggen slechts enkele kilometers van Luxor.

Bezienswaardigheden in en rond Luxor



Deir El Bahari

De tempel van Koningin Hatshepsut in Deir El Bahari is samengesteld uit drie in hoogte oplopende terrassen en hellingen die van een berghelling naar de Nijl leiden. De toegang tot de valleien wordt bewaakt door twee reusachtige standbeelden van zittende figuren. Deze Colossi van Memnon zijn de enige overblijfselen van de tempel van Amenhotep III.


De tempels van Luxor en Karnak

In het centrum van Luxor vind je de Tempel van Luxor en de enorme tempel van Karnak. De tempel van Luxor is gebouwd door Amenhotep III en Ramses II. Deze is gewijd aan Amun-Ra. Zijn huwelijk met Mut werd jaarlijks gevierd met een heilige processie per boot over de Nijl van Karnak naar de tempel van Luxor. De Tempel van Karnak omvat vele bijzondere tempels, gewijd aan Amun, zijn vrouw Mut en hun zoon Khonsu. De tempel begint met de weg van de Rammen, die Amun vertegenwoordigen: het symbool van vruchtbaarheid en de groei.


Dendera tempel

Als je de tempel van Dendara nadert kom je twee Romeinse fonteinen tegen bij de massieve poort. De muren zijn gemaakt van modderbaksteen en dateren uit de Romeinse tijd. Binnen de muren ligt de tempel met twee geboortehuizen, een Koptische Basiliek, een sanatorium, een heilige meer en een tempel gewijd aan de godin Isis. Pepi I van het Oude Koninkrijk herbouwde de tempel. Thutmose III, Amenhotep III, Ramses II en III als ook de Grieken en Romeinen hebben het complex verder uitgebreid.


De Kolossen van Memnon

Tijdens de 18de dynastie bouwde Amenhotep III een dodentempel in Thebes die door twee gigantische standbeelden aan de buitenpoort werd bewaakt. Van dit alles zijn alleen de twee standbeelden overgebleven. Zij werden door de Grieken de "Kolossen van Memnon" genoemd naar de legendarische held van de Oorlog van Troye. De natuur heeft de standbeelden beschadigd maar ze zijn nog steeds zeer indrukwekkend. Zij zijn uitgehouwen uit een enkele zandsteenblok van 20 meter hoog.


De tempel van Luxor

De tempel van Luxor is grotendeels gebouwd door Amenhotep II en Ramses II. De tempel was het centrum voor rituelen en festivals. Een van de meest belangrijke festiviteit wat er werd gevierd was het festival van Opet. Tijdens de 18de dynastie duurde het festival 11 dagen maar tijdens de 20ste dynastie was dit zelfs 27 dagen. De optocht met beelden van de familieleden van het koningshuis begon in Karnak en eindigde bij de tempel van Luxor. Aan het einde van de 18de Dynastie werd de reis gemaakt met een aak over de Nijl. De tempel van Luxor heeft een grote tempelpoort met uitgehouwen episodes van de Slag van Kadesh waar Ramses Hittites heeft verslagen. Er staat hier ook een rode granieten obelisk waarvan een tweede exemplaar nu op de Place de la Concorde in Parijs staat.


De Vallei van de Koningen

De officiele namen en titels van de koningen zijn in de graven uitgehouwen samen met hun beeltenissen en standbeelden. Vanaf de 18de Dynastie tot aan het einde van de twintigste Dynastie verlieten de koningen Memphis en begonnen zij met de bouw hun graven hier in Thebes. De meeste graven werden uitgehouwen in kalksteen en geconstrueerd met drie gangen, een voorkamer en een verzonken kamer met daarin een sarcofaag. Deze catacomben waren moeilijker te roven en makkelijker te verbergen. De bouw duurde gewoonlijk zes jaar en de teksten in de graven zijn van het Boek der Doden, het Boek van de Poorten en het Boek van de Onderwereld. Bijna alle graven werden leeggeroofd. Gelukkig verzamelden en verborgen de priesters enkele mummies die het tot nu toe hebben overleefd.


De tempel van Koningin Hatshepsut

De dodentempel van Koningin Hatshepsut is een van de beroemdste tempels in de wereld. De tempel is ontworpen door de architect Senenmut. Er was een weg met aan weerszijden sfinxen die leidde naar de tempel met een helling van terrassen. Reliefs aan de zuidkant van het middenterras tonen de tocht van de Koningin naar de Rode Zee. Langs de voorzijde van het hoger gelegen terras staat een reeks standbeelden van Orisis.


De Vallei van de Koninginnen

In de Vallei der Koninginnen zijn ongeveer 80 graven van prinsen en prinsessen uit de 18de, 19de en 20ste Dynastieen. De tombes zijn slechts met schilderingen verfraaid. Er zijn geen reliefs gevonden. De muren van de tombes werden bedekt met de modder uit de Nijl en vervolgens volledig gewit wat diende als basis voor de schilderingen. De kleuren zijn nog steeds erg levendig.




Meer informatie over Luxor


  1. Wikipedia Luxor
  2. Tour Egypt: Luxor reisgids met informatie over Karnak, Thebes
  3. Luxor Travel Guide: Reisgids over Luxor
  4. Luxor East Bank: informatie over de tempelcomplexen en Luxor Museum
  5. Luxor West Bank: informatie over Vallei der Koningen, Graftomben van de Nobelen
  6. Overzicht van kaarten van Luxor
  7. Luxor maps: veschillende kaarten van Luxor
  8. Plattegrond en foto's van de Tempel van Luxor
  9. Het weer in Luxor Egypte