Aswan


Aswan is de meest zonnige zuidelijke stad van Egypte en een oude grensstad met Soedan. De stad ligt ongeveer van 130 kilometer ten zuiden van Luxor en ademt een aparte Afrikaanse sfeer. De oude Egyptische naam van Aswan was Syene. Aswan is klein genoeg om er rond te wandelen en ligt op een bijzonder mooie plek aan de Nijl. Het tempo van het leven is er traag en ontspannen.
Aswan is een mooie stad die in Boven Egypte lag. Het was eens het poort naar Afrika en een belangrijke oude handelscentrum. Tegenwoordig biedt Aswan een mooie natuurlijke landschap en talrijke belangrijke bezienswaardigheden. Je kunt er vele dagen doorbrengen met slenteren langs de brede Corniche kijkend naar de zeilboten (falluka's) die met hun lange masten in de lucht scheren, of zittend in een van de drijvende restaurants, luisteren naar Nubische muziek en eten van vers gevangen vis.

Philae tempel Aswan
Tempel van Philae


Aswan Bezienswaardigheden en hoogtepuntenDe Tempel van Philae

Het tempelcomplex Philae werd gebouwd tijdens de 3de eeuw voor Christus. Het lag vroeger op het Eiland Philae maar werd bedreigd door overstroming toen de stuwdam werd gebouwd. Met internationale geld en hulp werden de tempels verplaatst en opnieuw opgebouwd op het Eiland Agilika, waar ze vandaag kunnen worden bezocht. Dit mooie tempelcomplex werd gewijd aan de godin Isis.


De Hoge Dam van Aswan

De wereldberoemde Hoge Dam van Aswan is een technische wonder. In 1960 werd gestart met de bouw en werd met steun van de Sovjet Unie op 21 juli 1970 voltooid. De stuwdam is 3.600 meter lang, 980 meter breed en 110 meter hoog. Het levert irrigatiewater en elektriciteit voor het volledige land van Egypte, samen met de oude Aswan Dam. De Hoge Dam leidde tot een toename van 30% aan landbouwgrond in Egypte. De dam zorgde ook voor een verdubbeling van de electriciteitsproductie in Egypte.


De Graniete steengroeven en de onvoltooide obelisk

Het grootste deel van het graniet dat voor de oude Egyptische tombes, tempels en obelisken werden gebruikt kwamen uit de steengroeven van Aswan. Rondom deze steengroeven zijn vele inscripties te vinden, die de succesvolle bouwprojecten beschrijven. Bijzonder interessant is de onvoltooide obelisk van 42 meter lengte in de noordelijke steengroeve. Deze ligt nog steeds op dezelfde plaats waar het duizende jaren geleden werd uitgehouwen. Maar omdat tijdens het uithouweneen grote barst in ontstond werd het nooit gebruikt. Het zou meer dan 1 miljoen kilo hebben gewogen.


De Tempel van Kalabsha

Vanwege de bouw van de Hoge Dam werd de Kalabsha tempel in 1970 naar zijn huidige plaats op het eiland New Kalabasha verplaatst. Het was de grootste vrijstaande tempel in het Egyptische Nubie en de tempel heeft de typische kenmerken van de klassieke Ptolemeische periode met pylonen, een binnenplaats, zaal en heilige ruimte bestaande uit 3 kamers. De binnenplaats binnen de pyloon had vroeger aan drie kanten kolommen staan. Er is ook een kleine kapel, die via een trap in de eerste kamer kan worden bereikt. Als je de tempel verlaat zie je op de de achtermuur met afbeeldingen van de zonnegod Mandulis (ok wel Merwel genaamd)met zijn met gierveren bedekte mantel.


Het mausoleum van Aga Khan

Dit roze graniete mausoleum in Aswan werd gebouwd voor de geestelijke leider van de Ismailis. Aga Khan werd opgeleid in Europa en volgde zijn vader op in 1885 als 48ste Imam. De zoon van Aga Kahn volgde hem op na zijn dood in 1957, en daarna door zijn kleinzoon, Karim, Aga Khan IV. De leden van deze sekte beschouwen zichzelf als de directe geestelijke nakomelingen van Fatimid.
Het mausoleum heeft een mooie uitzicht op de Nijl en ligt dichtbij het klooster van St. Simeons aan de westoever van de Nijl bij Aswan.


Abu Simbel

Abu Simbel ligt dichtbij de grens van Egypte met Soedan. Het bestaat uit twee tempels en werd gebouwd door de farao Ramses II die tijdens de 13de eeuw voor Christus (19de Dynastie) 67 jaar lang heeft geregeerd.
Vanuit Aswan kun je de indrukwekkende tempels van Ramses II in Abu Simbel bezoeken. Oorspronkelijk zijn de tempels uitgehouwen uit de zandsteenformaties aan de oever van de Nijl. Maar deze tempels werden naar een hoger gelegen plek verplaatst toen het waterpeil van het Nasser Meer (Lake Nasser) steeg na de bouw van de stuwdam.


Abu Simbel, Aswan
Tempel van Ramses II bij Abu Simbel


Elephantine Eiland

Het eiland Elephantine ligt in de Nijl bij Aswan en is een van de oudste plaatsen in Egypte. Het lag bij de eerste Cataract van de Nijl, een natuurlijke grens tussen Egypte en Nubie. Als eiland was het makkelijk verdedigbaar en ideal halte voor handelaren die op doorreis waren. Enkele belangrijke bezienswaardigheden op dit eiland zijn de tempel van Khnum, de tempel van Satet (de vrouw van Khnum) en de Nilometer, welke werd gebruikt om de waterpeil van de Nijl te meten. ook een bezoek aan de Nubische dorpen is zeer de moeite waard.
Meer informatie over Aswan


 1. Wikipedia: Aswan
 2. Eiland Philae
 3. Wikipedia: Aboe Simbel
 4. Fotos van Aswan en omgeving
 5. Free Online Encyclopedie: Aswan
 6. Bezienswaardigheden in Aswan en omgeving: Elephantine eiland, Nubisch Meseum, Onvoltooide obelisk
 7. Wikitravel: reisinformatie over Aswan
 8. World 66: Aswan reisgids
 9. Aswan Bezienswaardigheden
 10. Informatie over Aswan
 11. Wikipedia: het Nassermeer
 12. Aswan Guide: Plattegrond van de stad Aswanen Philae
 13. Plattegrond van de stad Aswan
 14. Plattegrond met fotos van Aswan
 15. Het Weer in Aswan Egypte