Caïro


Cairo is een moderne drukke metropool en een van de grootste steden in Afrika. Hier wonen meer dan 16 miljoen mensen. Aan de voet van de piramides bij Gizeh en de raadselachtige Sfinx ligt het gebied dat wij nu Cairo noemen. Het is al een belangrijke stad sinds de tijd van de farao's. Cairo heeft veel van haar geschiedenis en cultuur weten te behouden.

Cairo Egypte
Cairo Egypte

Bezienswaardigheden in en rond CaïroDe piramides van Giza

Deze piramides zijn de enige van de zeven wereldwonderen uit de Oude Wereld wat de tijd heeft overleefd. De grootste en oudste van de piramides van Gizeh is dat van Cheops (Khufu), dat ook bekend is als de Grote Piramide. Deze piramide is gebouwd tussen 2589 en 2566 vóór Christus. Aan de zuidkant van de Grote Piramide zijn in 1982 vijf bootkuilen ontdekt en staat er nu een museum waarin een van de boten wordt tentoongesteld.


De sfinx

In gedichten en legendes wordt de sfinx beschreven als het symbool van eeuwige kracht, wijsheid en misterie. Meerdere malen is de sfinx bedolven geraakt onder het woestijnzand, maar nu is de Sfinx volledig uitgegraven en zijn haar indrukwekkende afmetingen voor de bezoeker zichtbaar. De sfinx heeft het lichaam van een leeuw en het hoofd van een koning of god. Ze staat in een lijn met de Piramide van Khafre.


De Citadel van Salah El Din

Het Oude Cairo biedt een veelheid aan voorbeelden van Islamitische architectuur en monumenten, waaronder het mooie en grazieuse Mohamed Ali Moskee en het oude Citadel, een spectaculaire middeleeuwse vesting die op een heuvel boven de stad uitrijst. De vesting is oorspronkelijk in 1176 gebouwd door Salah El-Din om de stad tegen de Kruisvaarders te verdedigen.


De Bazaar van Khan El Khalili

Cairo biedt talrijke mogelijkheden om te winkelen, maar de Bazaar van Khan El Khalili is de plek om naar toe te gaan. Oorspronkelijk in de 14e eeuw opgericht als stopplaats voor de caravanen om water bij te tanken, is de bazaar nu enorm uitgegroeid. Dit labyrinth van smalle straten huisvest workshops en stalletjes (waarvan enkele al honderden jaren oud) die allerlei dingen van houtsnijwerk, glaswerk en leerproducten verkopen, maar ook parfums, stoffen en Egyptische curiositeiten.


De piramides van Abu Sir

De piramides van Abu Sir (in de buurt van Sakkara) bestonden uit 14 piramides van de 5de Dynastie. Slechts vier piramides staan nog overeind. Een hiervan is de piramide van Neferefre welke nooit is afgemaakt en in zeer slechte staat verkeerd. Een andere is de piramide van Neferikare die ook onvoltooid is en de hoogste van de groep is.


De Piramide van Cheops

Koning Khufu, die ook bekend is onder zijn Griekse naam Cheops, was de vader van de piramidebouw in Gizeh. Hij heerste van 2551 tot 2528 vóór Christus en was de zoon van Koning Sneferu en Koningin Hetpeheres. De piramide werd gebouwd in 2589 tot 2566 vóór Christus en bestaat uit 2.300.000 blokken van kalksteen en graniet.


Memphis

Memphis werd gebouwd in 3100 vóór Christus, en is de legendarische stad van Koning Menes, die Boven en Beneden Egypte verenigde. De bebouwing in Sakkara duidt erop dat in de 3de Dynastie Memphis een redelijk grote stad was geworden. Memphis werd later gebruikt als steengroeve voor andere bouwprojecten, maar de begraafplaats van Sakkara heeft het overleeft.


Het Egyptische Museum

Het Egyptische Museum ligt bij Tahrir Square in Cairo. Het is gebouwd in 1897 en heeft 107 zalen met exposities van reusachtige standbeelden en sarcofagen van Faraos, de schatten Toetanchamon en objecten uit de pre-dynastie en het Oude Koninkrijk.