Egypte Bezienswaardigheden


Op deze pagina vind je korte beschrijvingen van bezienswaardigheden en hoogtepunten in Egypte.

Piramides van Egypte

De oude Egyptenaren bouwden meer dan 90 koninklijke piramides, vanaf ongeveer 2630 voor Christus tot 1530 voor Christus. Tijdens deze periode ontwikkelde de piramidevorm van een reeks gestapelde terrassen tot de meer bekende piramide met steile hellingen.
De eerste piramide, de piramide in Sakkara, werd gebouwd tijdens de regeerperiode van Koning Djoser (2630 v.Chr.- 2611 v.Chr.). De grootste piramide in Egypte is gebouwd voor Koning Khufu en ligt in de buurt van Gizeh. De piramide van Khufu, bekend als de Grote Piramide, is de enige van de zeven wereldwonderen die de tand des tijds heeft doorstaan.


De Sfinx

De Sfinx is ongeveer 73,5 meter lang. Het werd oorspronkelijk uitgehouwen uit een kalkstenen laag. Tijdens het grootste deel van haar bestaan is de Sphinx gedeeltelijk bedekt geweest met zand. De eerste gedocumenteerde uitgraving van de Sfinx vond plaats in de 18de Dynastie toen een prins, die later Farao Thutmose IV werd, de opdracht gaf tot het verwijderen van het zand. Dit gebeurde nadat hij vermoedelijk een droom heeft gehad waarin hij werd verteld dat hij de Farao zou worden als hij de Sfinx zou uitgraven.

Gizeh Cairo Egypte
Piramide van Khufu en de Sphinx, Gizeh

Musea

Het officiele Egyptische Museum in Cairo was eerst gebouwd in Boulak. In 1891 werd het museum verplaatst naar het Gaza Paleis van "Ismail Pasha". Nu is het Egyptische Museum gevestigd bij Tahrir Square in Cairo.
Dit museum werd gebouwd in 1897 tijdens de regeerperiode van Khedive Abbass Helmi II en is op 15 november 1902 officieel geopend. Het Egyptisch Museum heeft 107 zalen. Op de begane grond staan reusachtige standbeelden opgesteld. Op de eerste verdieping zijn de kleinere beelden, juwelen, de schatten Toetanchamon en mummies ondergebracht.
Tempels

De tempels in Egypte waren een afspiegeling van de Egyptische mythologie van het "Eiland van de Schepping". De pijlers werden vaak gemaakt in de vorm van palmen, papyrus en lotusbloemen waarvan werd gedacht dat deze ook op dit eiland aanwezig waren.

Abu Simbel

Abu Simbel bestaat uit twee tempels en ligt dichtbij de grens van Egypte met de Soedan. Het werd gebouwd voor de farao Ramses II die 67 jaar lang heeft geregeerd tijdens de 13de eeuw voor Christus (19de Dynastie).

Edfu

De tempel van Edfu is gewijd aan Horus en is tijdens de Grieks-Romaanse tijd gebouwd. Horus was de god van de hemel wiens ogen de zon en de maan waren. Hij werd vergeleken met de koning, zodoende dat de Koning het manifest van Horus was.

Kom Ombo

Kom Ombo ligt in een bocht van de rivier de Nijl op de Oostbank, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Aswan. In Kom Ombo ligt een ongebruikelijke dubbele tempel die tijdens de Ptolemitische en Romeinse tijd is gebouwd. Deze tempel is gewijd aan de krokodillengod Sobek en de valkgod Haroeris.

Luxor

Vele feesten werden gevierd in Thebes. De tempel van Luxor was het centrum van het belangrijkste festival, namelijk het feest van Opet. Grotendeels gebouwd door Amenhotep III en Ramses II was de tempel de meest geschikte plaats voor de rituelen die tijdens een festival werden uitgevoerd.