Reisverzekering en annuleringsverzekeringReisverzekering


Het verschilt per reisverzekeraar wat standaard onder de reisverzekering gedekt is. Let dus goed op waarvoor je verzekerd wil zijn en welke aanvullende dekkingen je dus nog moet bijsluiten. Er zijn in ieder geval voldoende redenen om altijd een reisverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat. Hieronder volgen een paar dingen waar je zeker op moet letten.

Op een reisverzekering is standaard de bagage tot een maximum bedrag verzekerd. Maar neem je kostbare spullen mee dan kun je het verzekerde bedrag voor de bagage uitbreiden. Moet je door onvoorziene omstandigheden extra kosten maken, zoals extra reis- of verblijfkosten door een ernstige ziekte, dan zijn deze "buitengewone kosten" meestal standaard meeverzekerd. Verder kun je onder andere kiezen voor de volgende aanvullende dekkingen of modules:
 1. Geneeskundige kosten:
  De kans bestaat dat de geneeskundige kosten in het buitenland meer dan twee keer hoger zijn dan in Nederland, terwijl de zorgverzekering vaak niet meer vergoed dan de kosten op basis van Nederlandse maatstaven. Met deze uitbreiding "Geneeskundige Kosten"weet je zeker dat alle geneeskundige kosten gedekt zijn. Daarnaast biedt deze dekking een zgn. secundaire dekking voor geneeskundige kosten. Dit houdt in dat datgene wat jouw zorgverzekering niet dekt, ook door deze reisverzekering vergoed wordt.
 2. Rechtsbijstand:
  Kosten die u moet maken voor juridisch advies of begeleiding in het buitenland zijn vergoed tot een vast maximum bedrag.
 3. Sportuitrusting:
  Neem je een kostbare sportuitrusting mee op vakantie, bijvoorbeeld surfplank, duikspullen of golfset, dan kun je het verzekerde bedrag voor de bagage uitbreiden.
 4. Gevaarlijke sporten:
  Wil je wild water raften, surfen of duiken? In de meeste gevallen zijn dit soort activiteiten meeverzekerd, maar lees toch altijd de voorwaarden eens goed door. Andere gevaarlijke sporten moeten vaak aanvullend worden verzekerd. Maar niet alle gevaarlijke sporten zijn op een reisverzekering te verzekeren, dus denk tijdens de vakantie goed na voordat je hierin geen onnodige risico's neemt.

Annuleringsverzekering


Ook tijdens je reis kan er van alles misgaan: je moet onverwacht naar huis of je wordt plotseling ziek.

Kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering?


Als je voor lange tijd in het buitenland verblijft, vaak op vakantie gaat of wanneer je gewoon een echte wereldreiziger bent, is een doorlopende reisverzekering meestal het goedkoopst. Je betaalt dan voor een heel jaar een vaste premiebedrag en de verzekering wordt na elk jaar automatisch verlengt.

Meer informatie: over verzekeringen:
 1. Calamaiteitenfonds: Informatie over vergoedingen door het fonds in geval van calamiteiten.
 2. ANVR:   Informatie over het uitsluiten van financieel risico voor de klant in geval van financieel onvermogen van het reisburo of bij een calamiteit op de bestemming zelf.

Neem kopieën mee
Zorg dat je kopieën van je paspoort, visum, medische paspoort, verzekeringen en andere belangrijke documenten bij je hebt. Scan ze ook voor de zekerheid in en bewaar deze bestanden in je mailbox. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan heb je altijd alles bij de hand.